+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Tolerancijos dienai – žibintai ir susitikimai

Lapkričio mėnuo ugdymo įstaigose žinomas kaip Tolerancijos mėnuo. Šio mėnesio  gimnazijos socialinės pedagogės Aurelijos Augustinienės ir Plungės rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistės Modestos Ronkytės veiklos plane – Tolerancijos dienai skirti renginiai ir ugdomosios veiklos. Jos prasidėjo nuo  Tolerancijos pamokų pradinių klasių mokiniams. Šių pamokų metu – bendrauta su mažaisiais mokiniais, žiūrėta muzikinė pasaka “Tolerancijos žibintas”, vyko diskusija apie pasakos veikėjus, mokiniai gavo dovanų knygų skirtukų su pačiais gražiausiais žodžiais šia tema.

Vyresnių klasių mokiniai Tolerancijos tema kalbėjo su gimnazijos sveičiais. Į gimnaziją atvyko 2021 m. Vytauto Didžiojo universiteto Sugiharos fondo “Diplomatai už gyvybę” Tolerantiškiausio žmogaus apdovanojimu įvertintas žurnalistas, visuomenininkas, kraštotyrininkas Eugenijus Bunka. 8-II-III-IV klasių mokiniai turėjo galimybę išgirsti įdomių įžvalgų iš didelę patirtį turinčio svečio E. Bunkos.

Ig klasės mokiniams svečias iš tolimosios Turkijos – Telšių jaunimo centro tarptautinės savanorystės savanoris  Furkan Qrtūrk dalinosi savo patirtimi apie savanorystę įvairiose šalyse, atviravo su kokiais sunkumais ir tolerancijos stoka jam tenka  susidurti gyvenant Lietuvoje.

Su 5-6 klasių mokiniais bendravo buvusi gimnazijos tikybos mokytoja Aldona Cicėnienė. A. Cicėnienės tėvai – buvę tremtiniai. Pati viešnia  gimė ir pirmuosius gyvenimo metus praleido Sibire. Buvusi gimnazijos darbuotoja, remdamasi girdėtomis savo tėvelių istorijomis, pasidalino išgyvenimais tolimuosiuose kraštuose, tėvų patirtais sunkumais.

7 klasės mokiniai turėjo galimybę išgirsti gimnazijos psichologės – asistentės Ernestos Budreckytės pasakojimų apie kelionių patirtis, kitų kultūrų pažinimą bei tolerancijos svarbą keliaujant ir grįžus namo.

Visų klasių mokiniai akcentavo, jog išgirstas ir svečių ištartas gyvas žodis, galimybė diskutuoti, klausinėti – praplėtė jų akiratį bei supratimą ne tik apie Tolerancijos žodžio prasmę, bet ir apie patį reiškinį.

Džiugu buvo stebėti, kaip  visos klasės aktyviai įsitraukė į bendruomenišką veiklą – Tolerancijos žibintų kūrimą. Tolerancijos dieną  gimnazijos erdves papuošė vienas už kitą gražesni  mokinių sukurti žibintai.

Informaciją parengė gimnazijos socialinė pedagogė
Aurelija Augustinienė