+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Istorijos pamokos Vilniuje

Lapkričio 15 d. kartu su Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos atstovais lankėmės Vilniuje. Į šią kelionę buvome pakviestos, nes dalyvavome rašinių konkurse ,,Ką tau, jaunuoli, reiškia žodžiai tremtis, tremtiniai, politiniai kaliniai?“ Rašinių konkursą ir ekskursiją organizavo Plungės rajono nevyriausybinė organizacija ,,Paliesti tremties“.

Kelionė neprailgo, nes klausėmės tremtinių atsiminimų apie kelionę į Sibirą, darbus, kuriuos turėjo dirbti tremtyje, kaip sekėsi pritapti grįžus į Lietuvą. Atvykę į Vilnių pirmiausia aplankėme Valdovų rūmus. Nuo griuvėsių iki juose atrastų įvairių daiktų – viskas mus domino bei žavėjo. Labiausiai įsiminė renesanso bruožų turinčios valdovų menės, kabantys paveikslai ir kilimai. Po šios įdomios ekskursijos toliau vykome į Lietuvos Respublikos Seimą. Prie mūsų prisijungė ir Seimo narys Jonas Varkalys. Jis su gidu aprodė LR Seimo sales, papasakojo apie savo politinę veiklą.

Paskutinė vieta, kurią aplankėme, buvo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras. Iš pradžių susipažinome su  Lietuvos istorija okupacijos metais, apžiūrėjome to meto įvairius partizanų daiktus. Tada gidas mus nusivedė į rūsį, kuriame kažkada buvo Sovietų vadinamų ,,priešų” ir politinių kalinių kalėjimas. Čia galėjome apžiūrėti kameras, kuriose buvo laikomi politiniai kaliniai, o klausydami gido pateiktos informacijos suvokėme, kaip buvo emociškai ir fiziškai palaužiami kaliniai, kad išgautų slaptą informaciją. Apžiūrėjus kalėjimą, gidas  nuvedė į žiauriausią Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vietą – egzekucijos patalpas. Čia išgirdome, kaip buvo žudomi žmonės. Iš tiesų stovėti patalpoje, kurioje buvo nužudyti 120 000 žmonių, sunkus ir slegiantis jausmas. Slogu buvo klausytis ir matyti filmuotą medžiagą, bet tai istorinė pamoka ir skaudi tautos patirtis, kurią turime prisiminti.

Medžiagos rinkimas apie tremtinius ruošiantis rašyti rašinį ir dalyvavimas ekskursijoje – prisilietimas prie skaudžios Lietuvos istorijos.

Liveta Jocytė IIIg klasė
 Violeta Rimkuvienė, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja