+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Patyriminis vizitas pas socialinius partnerius

Tikriausiai nesuklysime pasakę, kad Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazija bene labiausiai bendradarbiauja su  miestų partnerių, su kuriais Plungės rajono savivaldybė pasirašiusi bendradarbiavimo sutartis, švietimo įstaigomis.

Gimnazija viena pirmoji rajone prieš penkerius metus pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Lenkijos miesto partnerio Golub Dobrzyn Anos Vazos gimnazija Nr.1, praėjusių metų pabaigoje Lenkijoje sutarties vykdymas buvo dar pratęstas. Abi švietimo įstaigas jungia ne tik  brolių Narutavičių giminės istorija, bet ir tai, kad Golub Dobrzyn jaunimas pilietiškumo pradmenų mokosi „uniformų klasėse“, alsėdiškiai – ruošia dirvą regiono kadetų gimnazijai.

Kadetų gimnazijos pasiruošimo etape pasisemti idėjų ir naujų patirčių, padedant Plungės rajono savivaldybės vicemerui Žydrūnui Purauskiuigimnazijos direktorius Regimantas Kavaliauskas ir direktoriaus pavaduotoja ugdymui Daiva Gramalienė vyko į kito miesto partnerio – Tukumo savivaldybės (Latvija)  teritorijoje įsikūrusią Pulkininko Oskaro Kalpako profesinę vidurinę mokyklą –  karinės krypties vidurinio ugdymo įstaigą. Tai visiškai nauja ugdymo įstaiga Latvijoje, įkurta prieš tris metus, pagal įstaigos direktoriaus pulkininko leitenanto Intars Kushner parengtą ir šešeriems metams gautą akreditaciją programai „Profesinio vidurinio ugdymo programa – Valstybės gynimas“. Ši, tik trečius metus gyvuojanti įstaiga yra tiesiogiai pavaldi Latvijos Krašto apsaugos ministerijai. Ministerija aprūpina jaunuosius kariūnus visa reikiama ekipuote, karine uniforma, maitinimu, apgyvendinimu, kompiuteriais. Įdomu tai, kad ši ugdymo įstaiga visiškai atsisakė mokomųjų vadovėlių – visas ugdymo procesas skaitmenizuotas – paskaičiuota, kad tokiam mokymosi būdui jaunimas labiau imlesnis ir, kaip pasakojo mokyklos direktorius, toks mokymo būdas gerokai pigesnis.

Pulkininko Oskaro Kalpako mokyklos vadovai pasakojo, kad jų mokykla ir karinė aplinka lavina ir tobulina įvairius įgūdžius, didelis dėmesys skiriamas fiziniam pasirengimui ir tiksliesiems mokslams. Mokydamasis Kalpako mokykloje jaunimas įgyja pasitikėjimo savo jėgomis, geba prisiimti atsakomybę. Daug komandinio darbo, todėl tenka prisiimti atsakomybę už komandą ir komandos sprendimus. Šių įgūdžių jaunimas mokosi vykdydamas kurso vadovo pareigas. Kiekvieną dieną paskiriamas kurso vyresnysis, atsakingas už bendrakursius, dienos grafiko laikymąsi ir informuojamas apie tai, kas vyksta visą dieną. Tai suteikia pirmųjų įspūdžių ir patirties, ką reiškia būti atsakingam už kitus, ką reiškia būti vadu. Norintieji mokytis mokykloje laiko stojamuosius egzaminus, tikrinamos matematikos, chemijos, fizikos žinios, fizinio pasirengimo lygis. Priimami jaunuoliai ir merginos baigę 9 klases, metinis pažymių vidurkis turi būti ne mažiau 6 balų. Baigę 4 metų programą jaunuoliai gali tęsti studijas Latvijos gynybos akademijoje nenorintys to daryti jie tiesiog tampa rezerviniais kariškiais.

Susipažindami su kaimynų iš Latvijos gerąja patirtimi radome nemažai panašumų jų ir mūsų parengtoje karybos programoje – abejose mokymo įstaigose daug dėmesio skiriama atsparios ir atsakingos jaunosios kartos ugdymui, kuri galėtų pasižymėti gerai išvystytais fiziniais ir kariniais gebėjimais.  Dar vienas panašumas – didesnės investicijos tiksliųjų mokslų ugdymui –tiek latviai, tiek  alsėdiškiai daug dėmesio skiria šiai sričiai. Gimnazijoje jau pradėti parengiamieji darbai rengiant gamtos mokslų šiuolaikišką laboratoriją, kuri atsiranda pirmiausia parengus tam reikiamus specialistus.

Pulkininko Oskaro Kalpako mokyklos mokiniai dažnai vyksta į kelias dienas ar net savaites trunkančias pratybas, kurių metu tikrinamos ir formaliojo ugdymo žinios. Ypač daug dėmesio skiriama pirmos pagalbos teikimo teorijai ir praktikai.

Plungės rajono savivaldybės vicemeras Žydrūnas Purauskis dėkodamas už priėmimą džiaugėsi, kad savivaldybės miestų – partnerių teritorijoje įsikūrusios įstaigos iš kurių yra ko pasimokyti. Gimnazijos direktorius Regimantas Kavaliauskas pakvietė kariūnus į kitų metų vasario mėnesį organizuojamą Būrių rikiuotės konkursą. Konkurso sąlygos naujuosius bičiulius sudomino, kvietimą  geranoriškai priėmė, o atsisveikinant  mokyklos direktorius pulkininkas leitenantas Intars Kushner siūlė ir savo visokeriopą pagalbą: „Kvieskite, galim atvažiuoti ir platesnei auditorijai – rajono vadovams ar ministerijos specialistams – pristatyti savo programą, pravesti užsiėmimus mokiniams ar pedagogams“.

Atrodo, kad po šios išvykos gimnazija tikrai turės dar vienus socialinius partnerius, o iš naujai užsimezgusios bičiulystės didžiausią naudą turės gimnazijos mokiniai.

Informaciją parengė
Daiva Gramalienė
Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazija