+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Gimnazijos šeštokų pažintis su žemaitiškomis tradicijomis

Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazija įsikūrusi labai patogioje geografinėje vietoje – šalia mūsų įdomiausi lankyti objektai tiek Telšių, tiek Plungės rajonuose.
Išskirti reikėtų vienintelį šalyje – Užgavėnių muziejų, kuris įkurtas Žemaitijos nacionalinio parko Platelių dvaro sodyboje. Buvusioje dvaro sodybos arklidėje – pirmoji Užgavėnių muziejinė ekspozicija Lietuvoje, kurioje pristatoma garsi Žemaitijoje tradicinė Užgavėnių šventė, daugybė įvairių Užgavėnių kaukių, žemaitiškai vadinamų „lėčynų“. Kaukės rinktos apie 20 metų tik iš Žemaitijos regionų ir jų sukaupta virš 300 vnt. Kiekvienais metais ekspozicija papildoma naujais egzemplioriais. Visos eksplozijos kaukės labai skirtingos, nesikartojančios, tradicinės ir dekoratyvinės.
Muziejus gausiai turistų lankomas visus metus. Mūsų gimnazijos šeštokams muziejuje vyko vyko integruota dailės ir technologijų pamoka kitoje aplinkoje, kurią, padedant Žemaitijos nacionalinio parko darbuotojoms, vedė gimnazijos mokytojos Lina Ruginienė ir Rita Brasienė. Pamoka buvo skirta susipažinimui su Užgavėnių šventės šventimu, kaukėmis, tradicijomis, papročiais ir kulinariniu paveldu šventės metu. Šeštokai susipažino su tradicinėmis Užgavėnių kaukėmis, jų autentiškumu, gamyba, reikšmėmis ir jų paskirtimi.
Edukacinės programos metu mokiniams reikėjo atliko įvairias praktines užduotis: mokėsi dainų ir šokių, pagal Užgavėnių tradicijas aprengė pagrindinį Užgavėnių personažą – Morę, jo ne šiaip sau personažas – ji šventės deivė. Tradiciškai Plateliuose Morė būna pritvirtinama ant ratų tekinio ir rogių pavažos. Ratų tekinis – pavasario, o rogių pavaža – žiemos simboliai. Rankose Morė turi spragilą. Morė yra traukiama arklio. Kai ją traukia, Morė sukasi ratu kartu su spragilu. Taip yra budinama žemė pavasario atgijimui.
O pati smagiausia užduotis buvo sukurti improvizuotą Užgavėnių šventės vaidinimą.

Informaciją parengė Daiva Gramalienė