+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

KADETŲ IDĖJŲ SKLAIDA ALSĖDŽIUOSE

Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijoje vyko konferencija „Alsėdžiai – bažnytinis centras, parapija, miestelis: nuo pirmojo paminėjimo iki šių dienų“, skirta šio seno Žemaitijos miestelio praeičiai.

Alsėdžiai buvo ilgametė Žemaitijos vyskupų gyvenamoji vieta, iš kurios vyskupai administravo savo valdomas žemes bei daug laiko tiesiog gyveno. Alsėdžių vyskupo dvare XVII a. galėjo vienu metu būti 30-40 pastatų, dauguma jų patekusių į aptvertą plotą ant kalvos. Akivaizdu, kad čia būta įtvirtintos rezidencijos, pastatytos naujai pakrikštytos Žemaitijos centre. Kitaip sakant, krikščionių atramos punktas pagonių žemėje.

Šiandien Alsėdžių dvaro vietoje yra Stanislovo Narutavičiaus gimnazija, pasirinkusi tapti kadetų mokykla jau daugiau nei 20 metų ši mokykla specializuojasi krašto gynybos veiklose, praeitais  mokslo metais dalyvavo kadetų mokyklų tinklo kūrimo veiklose, pasirašė specialią sutartį su Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija. Kuriasi Žemaitijos patriotizmo ir gynėjų rengimo centras. Puiki žinia žemaičiams, ypač tiems, kurie turi vaikų.

Mano pranešimas buvo skirtas kadetų sistemai, jos turtingai XVIII a. lietuviškajai istorijai, mokymo metodams ir pasiektiems stulbinantiems rezultatams. Žemaičiai prieš ko nors imantis visada gerai apsvarsto, kiekvieną savo žingsnį pasveria, bet jau kai imasi – niekas nesustabdys. Mes esame stiprūs savo šaknimis, pilimis ir piliečiais. Ir tegul Alsėdžių gimnazija pasirinkusi tapti kadetų mokykla, patriotizmo kalve, būna pavyzdys, kaip turėtų būti vykdomas pilietinis – patriotinis ugdymas Lietuvoje. 

LR Seimo narys, prof. Valdas Rakutis

Daugiau apie konferenciją:

https://www.zemaiciolaikrastis.lt/zemaite-ir/alsedziai-nuo-pirmojo-paminejimo-iki-siu-dienu;