+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Gimnazistai –  mokysis rajono eksperimentinėje inžinerinėje klasėje

Spalio mėnesio pabaigoje vykusiame Plungės rajono savivaldybės tarybos posėdyje buvo vieningai pritarta sutarties tarp Plungės rajono savivaldybės ir Vytauto Didžiojo universiteto pasirašymui. Šia sutartimi numatyta steigti eksperimentinę inžinerijos klasę, kurioje mokytųsi Plungės rajono gimnazinių klasių mokiniai. Pagal pasirašytą sutartį, rajono jaunimas galės dalyvauti bendruose projektuose, bendraus su universiteto dėstytojais, naudosis auditorijomis ir laboratorijomis, kas padės efektingiau ir atsakingiau pasirinkti būsimą profesijos kryptį. 

Tikėdamiesi, kad dalis moksleivių, dalyvaujančių inžinerinės klasės veiklose, įgytų inžinerinį išsilavinimą, apie jo perspektyvas patiems mokiniams pirmiausia ir pasakojo šios idėjos autoriai – VDU Žemės ūkio akademijos Mechanikos, energetikos ir biotechnologijų inžinerijos katedros Prof. dr. Vytenis Jankauskas, Doc. dr. Jonas Čėsna, Plungės rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis, šio skyriaus vyr. specialistė Vilma Ruginytė, bei prie šio projekto prisijungusių dar vienų partnerių – Plungės pramonininkų sąjungos administratorė  Kristina Gelumbickienė. Jie, susitikę su rajono moksleiviais pristatė pačią šios klasės steigimo idėją, bei lūkesčius. Po pirmojo  susitikimo norą mokytis tokioje klasėje pareiškė 74 rajono jaunuoliai tarp kurių ir 13 mūsų gimnazistų, kuruojamų karjeros koordinatorės Daivos Gramalienės, Mokinių iki pat birželio mėnesio laukia įdomus laikas – paskaitos VDU Žemės ūkio akademijoje, susitikimai su verslininkais, modernių laboratorijų lankymas, susipažinimas su skirtingomis inžinerijos sritimis. Inžinerinės klasės mokiniams kiekvieną mėnesį vyks vis kitokios paskaitos, kurias ves ne tik VDU ŽŪA dėstytojai, bet ir verslo atstovai.

Gruodžio 8 diena į Plungės rajono savivaldybės švietimo istoriją įeis kaip diena, kai Plungės eksperimentinė inžinerinė klasė oficialiai buvo atidaryta VDU Žemės ūkio akademijoje dalyvaujant Plungės rajono savivaldybės vicemerei Astai Beierlei- Eigirdienei, Švietimo ir sporto skyriaus specialistei Vilmai Ruginytei, pramonininkų sąjungos administratorei Kristinai Gelumbickienei, VDU Žemės ūkio akademijos studijų administravimo koordinatorei doc. dr. Rasai Čingienei. Jaunimui linkėta  semtis kuo daugiau  naujų žinių, nebijoti iššūkių, domėtis pačiomis įvairiausiomis sritimis.

Pirmosios paskaitos skirtos išsiaiškinimui kas iš tiesų yra ta inžinerija ir kiek ji keičiasi bėgant metams, kokių asmeninių savybių ir kompetencijų turi turėti būsimieji ateities kūrėjai.  VDU doktorantai įtaigiai pristatė savo kuriamus projektus, kai stebint termovizorių aiškinamasi, kokios fizikinės jėgos veikia skriejantį kukurūzo grūdą, demonstruotos kosmoso technologijos, padedančios valdyti žemės ūkio mašinas, analizuotos konstrukcinės medžiagos, jų galimybės norint įsirengti šiltus ateities namus, na, o paskaitos apie temperatūrą ir jos matavimą nepaliko abejingo nė vieno. Sunku buvo patikėti, kad mokiniai prašytų ne kad paskaita baigtųsi anksčiau, o kad būtų dar tęsiama.

Gimnazistai po įdomių ir reikalingų paskaitų, dar turėjo progą aplankyti šventiškai papuoštas Kauno miesto erdves ir į namus grįžo laukdami būsimų užsiėmimų.

Informaciją parengė

Daiva Gramalienė

Gimnazijos Karjeros koordinatorė