+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Chemijos pamokos – Termofikacinėje jėgainėje

Gimnazijos II g klasės mokiniai kartu su klasės auklėtoja Juste Tulickiene ir chemijos mokytoja Asta Vaitkiene chemijos mokytis vyko net į Klaipėdą – pamokos vyko termofikacinėje jėgainėje.  

Ši termofikacinė elektrinė viena iš UAB „Gren Klaipėda“ įmonių, kuri  naudodama išrūšiuotas, perdirbimui nebetinkančias, komunalines ir pramonines atliekas, gamina šilumą ir elektrą. Per metus čia perdirbama net …255 000 tonų.Įmonė nuolat ieško naujų technologinių sprendimų būdų, nes nuolat galvoja  ne tik apie esamų, bet ir apie būsimų kartų bendrą gyvenimo kokybę.

Termofikacinė jėgainė Klaipėdoje veiklą vykdo nuo 2013 m. ir atlieka reikšmingą vaidmenį atliekų tvarkymo grandinėje bei prisideda prie žiedinės ekonomikos įgyvendinimo Lietuvoje. Jėgainė, naudojanti nepavojingas komunalines ir pramonės atliekas kaip kurą, yra pirmoji tokia Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Energija gaminama naudojant naujausias technologijas, užtikrinančias efektyvų energinės vertės iš atliekų išgavimą bei efektyvų išmetamųjų dujų valymą. Šiluma tiekiama į centralizuotą Klaipėdos šilumos tinklą, o elektra – į nacionalinį elektros tinklą.

Gimnazistams tokios pamokos sudaro visiškai kitaip pažiūrėti į mokomąjį dalyką iš arčiau, retai pasitaiko galimybė iš taip arti stebėti jėgainės darbą, pasikelti į pačias viršūnes, gėrėtis ( kai kam ir bijoti) šalia esančiais vaizdais ir suprasti, kokos vis dėlto svarbus gyvenimo yra CHEMIJOS mokslas.

Informaciją parengė chemijos mokytoja Asta Vaitkienė