+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Integruota lietuvių-istorijos-geografijos pamoka Žemaičių Kalvarijoje

Lapkričio 17 dieną Alsėdžių S.Narutavičiaus gimnazijos 7 ir IV g klasių mokiniai dalyvavo integruotoje pamokoje „V.Mačernio kūrybos pėdsakais‘‘. Šių klasių mokiniai jau buvo susipažinę su jauniausio literatūros klasiko kūryba, todėl panoro daugiau sužinoti  apie  V. Mačernio gyvenimą, pamatyti autoriaus tėviškę, aplankyti jo kapą.

Pažintis su Žemaičių Kalvarija prasidėjo nuo gido pasakojimo apie šio miestelio, dar vadinamo Naująja Lietuvos Jeruzale, istoriją. Mokiniai pabuvojo Šv.Mergelės Marijos Apsilankymo bazilikoje, kurioje dažnai melsdavosi ir skaitydavo savo eiles V. Mačernis. Vėliau mokiniai aplankė V.Mačernio muziejų. Gidas pateikė įdomių faktų apie V.Mačernio šeimą, papasakojo apie sudėtingai susiklosčiusius šeimos narių gyvenimus, atskleidė pikantiškų Vytauto meilės istorijos detalių, parodė autentiškus V.Mačernio daiktus. Mokiniams įdomu buvo sužinoti, kad poetas buvo garsus ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje, Amerikoje bei kitose šalyse.

Aplankę muziejų, mokiniai važiavo link Šarnelės, V.Mačernio gimtinės. Gidas atkreipė dėmesį, kad tokioje mažoje gyvenvietėje, pasirodo, yra Amerikos gatvė ir baigiantis užakti Amerikos ežeras. Sustojus pakelėje prie paminklo žydų genocidui atminti, gidas Bronius papasakojo,  kuo žymi Pasaulio tautų teisingumo gatvė.  Eidami prie V.Mačernio kapo, mokiniai, priėję beržynėlį, kurį labai mėgo poetas V.Mačernis, sustojo ir apkabino beržą, norėdami pasisemti mačerniškos stiprybės. Prie poeto kapo 7-os klasės mokinės perskaitė keletą V. Mačernio eilėraščių, IV g klasės mokiniai uždegė žvakutes ir padėjo ant kapo poeto mėgstamiausių gėlių- geltonų chrizantemų.

Mokiniai ir mokytojai dėkingi charizmatiškajam gidui Broniui Kleinauskui už galimybę pasigrožėti V.Mačernio gimtinės vaizdais, už įdomų pasakojimą skatinant jaunąją kartą žavėtis V.Mačernio kūryba, jo pasaulėvoka bei vertybėmis.

Lietuvių kalbos mokytojos A. Norkienė, V. Rimkuvienė