+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Išvyka į Tverų gimnaziją

Spalio 19 dieną mūsų mokyklos mokiniai lankėsi Rietavo savivaldybės Tverų gimnazijoje, kurioje vyko lietuvių kalbos konferencija „Gimtosios kalbos vingrybės“. Renginys prasidėjo spalvinga haiku kompozicija drugelių tema. Vėliau buvo skaitomi pranešimai apie lietuvių kalbos originalumą ir išskirtinumą, fonetikos įdomybes. Mūsų mokyklos 7-os klasės mokinės Justė Saudargaitė ir Greta Girkontaitė parengė ir pristatė pranešimą „Kalbėjimo etiketas lietuvių liaudies patarlėse“, 8-os klasės mokiniai Guoda Venckutė ir Andrius Rutkus parodė savo klasės grupės sukurtą filmą „Lietuvių ir žemaičių keiksmažodžiai“. Tverų gimnazijos moksleiviai porino žemaitiškus anekdotus, bandė pakalbėti ir dzūkų tarme. Gimnazijos direktorė Gitana Kužmarskytė dėkojo visiems susirinkusiems už įdomius pranešimus, pasidžiaugė, kad mokiniai rūpinasi savo gimtąją kalba ir ją turtina.
Po konferencijos mokytoja Rima Mikalauskaitė pakvietė mokinius pasidalinti įspūdžiais apie renginį prie arbatos puodelio. Mokytoja pademonstravo Tverų gimnazijos mokinių sukurtą filmą apie netoli Tverų esantį Lopaičių piliakalnį. Pasigėrėję užburiančiais piliakalnio vaizdais, mokiniai panoro ir patys įkopti į šį stebuklais garsėjantį objektą.
Nors mokiniams teko patirti šiek tiek streso pristatant pranešimus, bet jie džiaugėsi turininga išvyka. Mokiniai ne tik išgirdo naujų dalykų apie gimtosios kalbos vingrybes, bet ir patys įgijo viešojo kalbėjimo įgūdžių, susipažino su Tverų gimnazijos moksleiviais, smagiai praleido saulėtą rudens popietę grožėdamiesi piliakalnio vaizdais.

Aldona Norkienė
Lietuvių kalbos mokytoja