+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Popietė, skirta Žemaičių kalbos metams paminėti

Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijoje 2022-04-06 vyko Žemaičių kalbos metams paminėti skirti renginiai. Pirmajame renginyje dalyvavo Alsėdžių lopšelio – darželio dainorėliai, šokėjai, Grumblių skyriaus ir mūsų gimnazijos 1-4 klasių mokiniai. Jų programoje buvo ir žemaitiškų šokių, ir dainų, ir eilėraščių, ir juokingų pasikalbėjimų. Pirmokėliai, tikrino, ar daug žino žemaitiškų žodžių. Mažieji tikrai moka žemaičių tarme ir kalbėti, ir juokauti, ir dainuoti, ir linksmai pasišnekučiuoti.
Antroje dalyje pasirodė 5-12 klasių mokiniai. Jie pristatė tautinius drabužius, papasakojo apie Žemaitijos vėliavą, vaidindami atskleidė tipiškus žemaičių bruožus. Programoje buvo pateikta ir patarlių, priežodžių, užrašytų Žemaitijoje. Patys vyriausi, dvyliktokai, aptarė žemaičių tarmės žodyną ir ten vartojamus žodžius. Popietės „rimtus tekstus“ paįvairino vaidybiniai šokiai, dainos, linksmos parodijos (ypač visus sužavėjo Vaškys Ontė).
Abiejų dalių pasirodymus apibendrino ir padėkas bei dovanėles mokiniams įteikė mokyklos direktorius Regimantas Kavaliauskas.