+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

„Mylėti Tėvynės gražūs lozungai neišmoko“

Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijoje pamokas apie tai, kas yra Bendruomeniškumas gimnazistams vedė Marijus Štilinis.
Svečias pamokų pradžioje prisipažino, kad jis pats priklauso net trims be galo didelėms ir svarbioms bendruomenėms – Lietuvos šaulių sąjungai, didžiulei „Misija Sibiras“ bendruomenei ir gilias tradicijas turinčiai „Alpinizmo“ bendruomenei.
„Visas jas jungia neįtikėtinai šviesūs ir mokantys vienas kitą padrąsinti žmonės, todėl buvimo šių bendruomenių dalimi kitaip nei garbe, pavadinti negaliu“, – atviravo svečias.
Pasak Marijaus kiekvienas žmogus asmeniškai gali prisidėti tiek prie Valstybės kūrimo, tiek prie jos egzistavimo, kultūros.
Klausantis svečio gimnazistai diskutavo apie tai, kokie yra pagrindiniai stiprios bendruomenės bruožai, ar mokykla gali būti bendruomeniška, kaip atskirti kuri komanda dirba gerai ir kaip pasidalinti vaidmenis joje. Pasakodamas kokių taisyklių turi laikytis bendruomeniškos komandos žmonės, Marijus vaizdžiai demonstravo kas atsitiktų, jeigu tų taisyklių nesilaikytų pavyzdžiui į kalnus kopiantys alpinistai.
M. Štilinis pasakojo, kad jam labai patinka bendrauti, todėl dažnai girdėdamas kaip dalis lietuvių nuolat vieni kitų arba savęs klausia „O ką gero man davė valdžia?“, Marijus savęs klausia: „O ką aš daviau savo valstybei?“. Taip jo kelyje atsirado savanorystė įvairioms veikloms iš kurių labiausiai įsiminė savanoriška veikla COVID -19 įkarštyje reanimacijos ligoninėje.
M. Štilinis pasakojo viską darantis atvirkščiai. Kai kilo mintis kopti į kalnus, jis į juos ir išsiruošė, o tik sugrįžęs ėmė mokytis kopimo į kalnus technikos subtilybių.
Mokiniams svečias paliko didžiulį įspūdį dar ir dėl to, kad bendraudamas su jaunimu apie pilietiškumą, patriotiškumą, gyvenimo pasirinkimus ir panašiomis temomis, viską perteikė per savo patirtis. Anot jo, iš lozungų ir gražių žodžių mylėti Tėvynės dar niekas neišmoko…. itin daug dėmesio buvo skirta įvairių savanorystės veiklų ir formų aptarimui, bei projekto „Misija Sibiras“ įspūdžiams.
M. Štilinis įsitikinęs, kad kiekvieno žmogaus pilietiškus, patriotiškus jausmus ir vertybes formuoja aplinka, kurioje jis gyvena.
„Aš susiradau tokią aplinką, kurioje labai daug pilietiškų, savo šalį mylinčių žmonių. Ir net jei turėjau minčių, kaip čia viskas ne taip, negerai, mano aplinkoje esantys pilietiški žmonės tas mintis greitai išrovė“, – kalbėjo M. Štilinis pridurdamas, kad artimiausi draugai jį taip ir vadina „labiausiai pilietiškiausiu žmogumi“.
Pašnekovas palygino: gyvenime – kaip teisme. Negalima išklausyti tik vieną pusę ir vadovautis vien jos parodymais. Taip ir su pesimistais bei optimistais. Pasiklausai vienų, išklausai kitus ir pats renkiesi, kuriai pusei atstovausi, kuriais argumentais labiau tikėsi ir vadovausiesi.
Marijaus Šilinio pamokos gimnazijoje vyko pagal gimnazijos ir VŠĮ „Laisvės TV“ projekto „Kartu“ numatytas veiklas.

Projekto koordinatorė Daiva Gramalienė.