+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Pilietiškumo savaitgalį paįvairino Gondingos tunto skautorama

Dalijamės Plungės skautų informacija apie jų dalyvavimą jaunimo Pilietiškumo savaitgalyje Alsėdžiuose

„Gegužės 28 d. pavakarę, po pamokų ir kitų svarbių dienos darbų, 24 Plungės skautai prisijungė prie Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos pilietiškumo savaitgalio.

Mūsų prisidėjimas – skautorama gimnazistams. Ją pristatė ir į komandas dalyvius suskirstė brolis Žydrūnas.

Pirmame skautoramos punkte sesė Ieva ir broliai Deividas, Giedrius ir Artūras su jaunimu diskutavo apie pilietiškumą, bendruomeniškumą, kuo paaugliai ir vyresni galėtų būti naudingi gyvenamosios vietos bendruomenei ir Lietuvai. Diskusijos dalyviai per VR akinius galėjo pažiūrėti skautų sukurtą video „24 valandos partizanų miške“, užduoti klausimų sesei Ievai – vienai iš video sumanytojų ir dalyvių.

Antrame punkte sesė Audronė ir broliai Andrius bei Dovydas vedė komandos formavimo užsiėmimus, mokė susikaupti, klausytis ir įveikti užduotis vadovaujantis draugo patarimais.

Kitoje skautoramos dalyje sesė Kristina trumpai pristatė skautijos istoriją, skaičiuojančią 114-uosius metus, papasakojo apie organizacijos įkūrėją lordą Robertą Baden Povelį. Jis karininko darbe pastebėjo, kad svarbių uždavinių patikėjimas jaunuoliams duoda gerų rezultatų, todėl nutarė atsisakyti mėgstamo darbo ir įkurti skautų organizaciją bei pasišvęsti auklėjimo darbui. Padėjęs skautybei praktinės veiklos pamatus, sukūrė ideologiją, stengdamasis apimti ir duoti organizacijai visa tai, kas visais laikais kėlė ir tebekelia žmogų, yra naudinga jo charakterio formavimui, kas svarbu vaikams ir jaunuoliams, kaip geriems piliečiams, tauriems ateities žmonėms, ir išlieka vertinga iš kartos į kartą.

Sesė Olga ir brolis Laurynas papasakojo, ką galima sužinoti apie skautą iš jo uniformos, aptarė skautavimo pakopas.

Tolesnis užsiėmimas – praktinis mazgų panaudojimas. Broliai Vilius, Julius ir Kristijonas pamokė, kaip atsipjauti virvutės panaudojant… virvutę, kaip surišti tikrąjį mazgą, praverčiantį beveik visais gyvenimo atvejais, sumegzti žvejo mazgą, policininko kilpą, papasakojo apie jų panaudojimą.

Žaidimų aikštelėje sesės Gerda ir Milda bei brolis Mykolas išmokė kelių skautiškų žaidimų. Kadangi oras šiluma nelepino, pasirinko judresnius. Žaidimais „Pykšt-pokšt“ ir „Bomba“ ugdė žaidėjų susikaupimą ir reakciją; o visai sušalusius kvietė pašokti lietuvių liaudies šokį transkverą, labiau žinomą kaip „Kepė boba blynus“.

Sušilę ir praalkę žaidimų dalyje, skautoramos dalyviai keliavo į paskutinį punktą, kur mokėsi skautiškos virtuvės gudrybių. Sesės Inga, Margarita ir Gita bei brolis Vincentas mokė gamtos sąlygomis išsikepti skautiškos duonelės. Be to, vaišino visus nuo peršalimo ligų saugančiu Gondingos tunto skanėstu – citrina su cukrumi ir pipirais. Papasakojo ir apie pipirų naudą. Tinkamai vartojami jie atlaisvina kvėpavimo takus, slopina kosulį ir gerklės skausmą, gelbsti nuo ausies skausmo, vidurių užkietėjimo, netgi padeda sutelkti dėmesį ir gerina atmintį. Taip pat – naikina sodo kenkėjus ir atbaido graužikus.

Skautoramoje dalyvavo šešios gimnazistų komandos. Kiekvienoje buvo nuo 10 iki 18 žmonių. Bendro dalyvių skaičiaus nežinome, nes nesuskaičiavome, tačiau būrys buvo tikrai gausus.

Mums, skautams, buvo įdomu. Skautoramos dalyviams, regis, – taip pat, nes klausėsi susidomėję, turėjo mums klausimų, į veiklas įsijungė noriai ir aktyviai. Pasibaigus renginiui, neskubėjo išsiskirstyti, prieidavo pakalbinti, pasiteirauti rūpimų dalykų, klausinėjo apie galimybę prisijungti prie skautų stovyklų ir prie Plungės tunto.

Po skautoramos šeši Gondingos tunto broliai: Dovydas, Andrius, Mykolas, Aurimas, du Viliai ir Deivydas, prisijungė prie pėsčiųjų žygio nuo gimnazijos iki Dievo krėslo miško (Telšių r.). Dalyviams teko įveikti 25 km. Pasak Mykolo, žygis nenuvargino, broliai keliavo su skautiškomis dainomis.

Esame dėkingi Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos direktoriui Regimantui Kavaliauskui, karjeros koordinatorei Daivai Gramalienei ir mokytojams, kurie buvo itin aktyvūs ir žingeidūs skautoramos dalyviai.

Plungės skautų skautorama – vienas iš viešosios įstaigos „Atviros Lietuvos fondas“, veikiančios kartu su viešąja įstaiga „OSFL Projektai“ ir viešąja įstaiga „Geri norai LT“ kaip Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo Aktyvių piliečių fondo Lietuvoje operatorius, finansuojamo projekto „Čia – namai“ Nr. K1-O1-IP-M-059 renginių. 

s. Kristina“