+370 448 48117

alsedziuvm@plunge.lt

Draugystės g. 6B, Alsėdžių mstl., Plungės r. sav., LT-90471

Paminėtas programos vykdymo 20-metis

2021 metų gegužės 28 -oji įeis į Plungės r. Alsėdžių S. Narutavičiaus gimnazija istoriją, kaip diena, kai vėl – aukščiausiu šalies lygmeniu buvo gvildenama gimnazijos pradėtos vykdyti gynybinio – pilietinio ugdymo programos tęstinumo galimybes.

Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus vardo gimnazija minėjo  gynybinio – pilietino ugdymo programos 20 metų jubiliejų. Krašto apsaugos viceministrui Jonui Gečui palaikant 2001 m. spalio 29d. iniciatoriai –tuometinis gimnazijos direktorius Leonas Mockūnas, Seimo narys Audrius Klišonis, Lietuvos šaulių sąjungos vadas plk. leitenantas Juozas Širvinskas, Telšių vyskupas Antanas Vaičius ir kt. pasirašė susitarimą dėl šios programos įgyvendinimo Alsėdžiuose.

 Sulaukta daug svečių – gimnazijoje  lankėsi Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, NSGK narys Valdas Rakutis ir Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerija viceministras Žilvinas Tomkus, ministro patarėja Aušra Kudirkaitė, ministerijos gynybos politikos grupės vadovas Vilmantas Vitkauskas,  LR Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto biuro patarėjai – Mantas Lapinskas, Nortautas Statkus. ir Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento prie KAM direktorius Virginijus Vilkelis,  LR Seimo narys Jonas Varkalys, Plungės rajono savivaldybės meras Audrius Klišonis, Administracijos direktorius Mindaugas Kaunas, bei Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintautas Rimeikis.

Gimnazijos vykdomos gynybinio – pilietinio ugdymo programos 20-mečiui paminėti skirtoje diskusijoje NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad pilietinis pasipriešinimas yra svarbiausio Lietuvos gynybos principo – visuotinio saugumo dalis. Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos jau du dešimtmečius vykdoma gynybinio – pilietinio ugdymo programa yra ne tik alternatyvų Lietuvoje neturintis pilotinis projektas, bet ir sektinas pavyzdys.

Valdas Rakutis išskyrė tai, kad šiandieniniame kontekste jaunosios kartos pilietiškumo ugdymas turi būti svarbiausias mūsų visų tikslas. Akivaizdu, kad šiuo metu esamos programos bei tam skiriamos lėšos pilietiniam ugdymui neduoda rezultatų. Pilietiškumo ugdymo tęstinumas privalo būti užtikrintas per rezultatus sukurtos ir veikiančios sistemos, o ne pavienėmis iniciatyvomis.

Renginyje dalyvavo ir mokyklos 1-osios šios vykdomos programos absolventai –  mjr. Tomas Pakalniškis Lietuvos kariuomenės KASP G9 skyriaus viršininkas, bei št. serž. Marius Pečiulis – Lietuvos kariuomenės Klaipėdos regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Plungės poskyrio viršininkas –  kurie pažadėjo ir toliau visokeriopai padėti gimnazijai tęsti pradėtą programos vykdymą.

Daugiau skaitykite:

https://www.zemaiciolaikrastis.lt/daugiau/mokyklu-naujienos/pilietiskumo-diena-alsedziuose